Waarom bontjassen geen duurzame keuze zijn voor jouw kleding

Geplaatst op 10-12-2022

Bontjassen zijn een populaire keuze voor kleding tijdens de koude wintermaanden, maar het gebruik ervan heeft ook een duurzaamheidsprobleem. Hoewel sommigen beweren dat bont van dode dieren afkomstig is en dus duurzaam is, is de werkelijkheid vaak anders.

In werkelijkheid komt bont vaak van dieren die speciaal voor hun bont gefokt worden. Dit leidt tot intensieve veefokkerijen, waarbij dieren vaak in kleine kooien worden gehouden en slechte levensomstandigheden ondergaan. Dit is niet alleen wreed voor de dieren, maar het draagt ook bij aan de uitstoot van broeikasgassen en het verbruik van grondstoffen.

Bovendien is de productie van bontjassen ook slecht voor het milieu. Bontproductie vereist veel water en energie, en het afval dat hierbij vrijkomt kan schadelijk zijn voor het milieu.

Er zijn gelukkig alternatieven voor bontjassen. Een populaire keuze is bijvoorbeeld jassen gemaakt van synthetische vezels, zoals polyester of acrylic. Deze jassen zijn vaak net zo warm als bont, maar ze zijn veel duurzamer omdat ze gemaakt zijn van hernieuwbare grondstoffen en niet afkomstig zijn van dieren.

Er zijn ook andere manieren om warm te blijven tijdens de winter zonder bont te gebruiken. Layering is een effectieve manier om warm te blijven, door verschillende lagen kleding te dragen. Dit zorgt ervoor dat de warmte beter wordt vastgehouden, zonder dat er dierlijk bont nodig is.

In het algemeen is het duidelijk dat bontjassen een duurzaamheidsprobleem vormen. Hoewel het misschien aantrekkelijk is om te kiezen voor een bontjas, zijn er goede alternatieven beschikbaar die net zo warm zijn, maar veel duurzamer. Als we willen dat onze planeet gezond blijft, is het belangrijk dat we de productie en het gebruik van bontjassen verminderen.