Hoe wordt mais eigenlijk geoogst?

Geplaatst op 10-12-2022

Het oogsten van mais is een belangrijk onderdeel van de teelt van deze populair voedingsbron. Mais is een zogenaamde zaadkorrelgewas, wat betekent dat de gewassen geplant worden in de vorm van kleine zaadjes die na enige tijd uitgroeien tot volwassen planten met rijpe korrels. Het oogsten van mais is de laatste stap in het teeltproces en is bedoeld om de rijpe korrels te verzamelen en te verwerken voor consumptie of verdere bewerking.

Er zijn verschillende manieren om mais te oogsten, afhankelijk van de specifieke behoeften en omstandigheden. In sommige gevallen kan handmatig oogsten met de hand of met behulp van een snijmes de beste optie zijn, terwijl in andere gevallen mechanisch oogsten met behulp van speciale machines de meest efficiënte manier is.

Een van de eerste stappen in het oogsten van mais is het bepalen van de juiste oogsttijd. Maisrijpe is wanneer de korrels aan de top van de stengels geel verkleuren en de bladeren aan de basis van de plant beginnen te verdorren. Bij sommige soorten mais kan het nodig zijn om de korrels fysiek te testen om te bepalen of ze rijp zijn. Dit kan bijvoorbeeld door met een nagel tegen de korrels te drukken en te controleren of ze gemakkelijk meegeven of hard blijven.

Bij handmatig oogsten worden de rijpe maisstengels met de hand afgeplukt en in kleine bundels verzameld. Dit kan met behulp van een snijmes of een ander gereedschap om de stengels af te knippen. Het is belangrijk om voorzichtig te werk te gaan om te voorkomen dat de korrels beschadigd raken of verloren gaan. De bundels worden vervolgens naar een centrale verzamelplaats gebracht waar ze verder worden verwerkt tot losse korrels die wij zo graag eten.